InVentiVe Interreg project

logo interreg

InVentiVE: Voor de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve ICU ventilator met uitgebreidere veiligheden en medisch relevante verbeteringen werken een bedrijf en een kennisinstelling uit Vlaanderen en Nederland samen in het InVentiVE project om een innovatief ventilatiesysteem conform medische regelgeving te ontwikkelen. Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei.

De Nederlandse firma Demcon macawi respiratory systems B.V. ontwikkelt nieuwe, innovatieve beademingsmodules welke in medische ventilatoren worden toegepast. De modules bieden gebruiksgemak, veiligheid en kostenefficiëntie verbeteringen ten opzichte van bestaande systemen, zodat met één IC-ventilator zeer jonge baby’s tot aan grote volwassen patiënten bediend kunnen worden.

respiratory system

De Vrije Universiteit Brussel heeft kennis rond de ontwikkeling van innovatieve meetmethodes voor betere beademingstherapiën. Zij ontwikkelen algoritmes welke een toegevoegde waarde hebben in een breed spectrum aan beademingstherapieën.

Beide partijen brengen hiervoor complementaire kennis en expertise in. De beademingsmodule van Demcon macawi respiratory systems biedt een uniek platform om nieuwe beademingstherapieën te implementeren en te testen. Voor Demcon macawi respiratory systems heeft deze toegevoegde functionaliteit een bijzondere waarde omdat met deze experimentele ontwikkeling meer kennis en inzicht verkregen kan worden op relevante toepassingen in het ziekenhuis en thuisgebruik.

Dit project is gestart met de firma Medec Benelux N.V. Vanuit het bedrijfsbelang is besloten afscheid te nemen van Medec Benelux N.V. en is Vrije Universiteit Brussel als partner toegetreden. Vanwege deze reden is de focus verschoven van een medische ICU-ventilator met een beademingsmodule van Demcon macawi respiratory systems, naar enkel een nieuwe beademingsmodule van Demcon macawi respiratory systems met innovatieve beademingstherapieën, welke gebruik maken van nieuwe ontwikkelingen en inzichten van Vrije Universiteit Brussel.

Meer info over het project InVentiVe

Back to top